Blog #2. De ultieme 'Il dolce far niente' practice ligt nu voor je voeten...

Gepubliceerd op 14 maart 2020 om 15:57

Dit blog draag ik toch wel een beetje in het bijzonder op aan twee plekken waar mijn hart naar uit gaat en die hard getroffen zijn de afgelopen dagen: Italië en Ischgl. Deze twee plekken hebben mij persoonlijk en ik denk iedereen die geraakt wordt door deze toestand ook een mooie krachtige wijsheid te delen… Ik leg het je graag uit hoe ik dit zie.

 

Vanochtend werd ik wat onrustig wakker. En als ik deze onrust voel weet ik inmiddels dat ik wat te doen heb maar nog niet helder heb wat en hoe. Ik voel dat ik in deze situatie waar we wereldwijd in beland zijn, iets wil bijdragen vanuit mijn persoon. Wat me helder werd, is dat dit het ultieme moment is om de kracht van het (zalige) nietsdoen, Il dolce far niente, te omarmen. Het ‘(zalige)’ hierbij in deze tijden tussen haakjes. Ik wil je graag laten weten dat juist in het moment van (zalig) nietsdoen, je via de rust en ontspanning bij de stilte in jezelf kan uitkomen. En nu net daar tref je een schat aan wijsheid, inzichten, antwoorden en leiding aan die wel heel goed van pas komen in een situatie als deze! En naast die rijkdom geef je je lichaam een welkome mogelijkheid om te ontspannen.

 

Wat er zich nu om ons heen voltrekt komt op mij over als een soort van natuurlijk gestuurde bezinning, buiten onze controle om. Onze gezondheid staat onder vuur, agenda’s worden leger, events gecanceld, sociale activiteiten afgezegd, kortom ineens lots of space and time! Maar wat nu? Hoe ga je hiermee om? En dan de uitdagingen die er op je pad komen, snelle en ingrijpende beslissingen die je moet nemen. Er komt waarschijnlijk van alles op je af en ieder dealt daarmee op z’n eigen manier.

 

Wat ik zo mooi vind is dat ik steeds meer berichten voorbij zie komen van mensen die anderen inspireren om vertrouwen te hebben, goed voor jezelf te zorgen (fysiek, emotioneel en mentaal) en liefde en aandacht te sturen naar de mensen die in hun gezondheid zijn geraakt door het virus. De aandacht die er naar uit gaat om je energie daarin te steken in plaats van in angst, stress, hamsteren en balen van alles dat geen doorgang kan vinden! Eigenlijk zou ik nu onderweg zijn geweest naar Ischgl, de vooruitzichten voor de komende dagen: skiën, heel veel zon, gezelligheid, buikpijn van het lachen en een high vibe aan energie! Maar dat loopt nu even anders. Ischgl kwam als eerste skigebied in beeld met deze toestand en de maatregelen werden steeds intensiever met als gevolg voortijdige seizoensluiting, inmiddels zijn ze niet meer de enige hierin.

 

Maar…..waar ik op AAN ging was de prachtige slogan van Ischgl, ‘Relax. If you can…’ die nu in mijn ogen een hernieuwde diepgang krijgt waar niet alleen Ischgl en de Ischgl-lovers maar iedereen die deze toestand raakt kracht uit kan halen. En zo besefte ik ook onlangs dat de slogan prachtig aansluit bij mijn eigen inspiratiebron ‘Il dolce far niente’! De kracht van het zalige nietsdoen. Beiden nodigen uit om je over te geven aan rust, aan jezelf, aan de ontspanning, aan het even nietsdoen. En ontdekken wat er zich dan aandient, wat jouw volgende stap mag zijn.

 

Misschien is het voor jou moeilijk vanwege de uitdagingen op je pad om uit de angst te blijven. En misschien raakt deze toestand jou heel dicht bij. In je eigen gezondheid, die van je dierbaren of  van jouw bedrijf. Hoe kun je dan jezelf dan in een positieve vibe krijgen en je vertrouwen weer de ruimte geven? Een mooie kans ligt in mijn ogen echt in juist die (onverwachte) momenten van Il dolce far niente omarmen. Ga die rust en stilte met jezelf aan, sta eens werkelijk stil. Wat houdt je bezig? Waar maak je je zorgen om? Waar verlang je naar? En last but not least, hoe voel je je? En geef die bijbehorende emoties de ruimte, laat ze er zijn en geef ze je aandacht, daarmee geef je jouw systeem de mogelijkheid om de emoties ook uit je systeem los te laten, en dat maakt je lichter.

 

Als je moeite hebt om die momenten van nietsdoen te vullen dan kan ik je een kleine handreiking doen. Onlangs heb ik een Check-In opgesteld met een paar mooie vragen die je bij uitstek doen stil staan. Je kunt de check-in hieronder aanvragen.

 

Daarnaast heb ik me ook afgevraagd hoe ik kan bijdragen in deze situatie en als je nu merkt dat je als ondernemer of als professional behoefte hebt om je verhaal te doen, je zorgen te delen, je uitdagingen te bespreken, je angst voelt maar er niet goed raad mee weet,  let me know. En bel me gerust, gewoon vrijblijvend en kosteloos een luisterend oor die je helpt de rust, de antwoorden en wijsheid weer bij jezelf te vinden.  In deze tijden is het zo waardevol om er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen.

 

Il dolce far niente!

 

Saluti, Annemieke

I.D.F.N Check-In aanvragen!